"Panasonik" ostaje u Svilajncu

Bez autora
Dec 29 2011

Posle navoda u pojedinim medijima da će japanska kompanija "Panasonik" tražiti drugu lokaciju u Srbiji nezadovoljna subvencijama za Opštinu Svilajnac, u Ministarstvu finansija i lokalnoj saomupravi odbacuju takve informacije. U Ministarstvu i lokalnoj samoupravi je rečeno da druge opcije nikada nisu ni razmatrane. U zvaničnom pismu opštini Svilajnac "Panasonik" naglašava da njihova poslovna strategija nikada nije bila vezana za visinu državnih subvencija, već za dugoročne planove kompanije. Kažu, takođe, da je među zaposlenima izazvana nepotrebna sumnja i briga. Zamenik predsednika Opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da su predstavnici japanske kompanije odlučili da ostanu u Svilajncu, bez obzira na subvencije koje im daju SIEPA i Vlada. Za Opštinu Svilajnac jedino je nejasno pitanje da li će "Panasonik" kupiti sadašnji iznajmljen prostor ili će zidati novu halu. Odluka o tome očekuje se u januaru.

"Panasonik" ostaje u SvilajncuJapanska kompanija "Panasonik" ostaje u Svilajncu i neće tražiti drugu lokaciju u Srbiji nezadovoljna subvencijama za Opštinu Svilajnac, kako su preneli pojedini mediji.

Posle navoda u pojedinim medijima da će japanska kompanija "Panasonik" tražiti drugu lokaciju u Srbiji nezadovoljna subvencijama za Opštinu Svilajnac, u Ministarstvu finansija i lokalnoj saomupravi odbacuju takve informacije.

U Ministarstvu i lokalnoj samoupravi RTS-u je rečeno da druge opcije nikada nisu ni razmatrane.

U zvaničnom pismu opštini Svilajnac "Panasonik" naglašava da njihova poslovna strategija nikada nije bila vezana za visinu državnih subvencija, već za dugoročne planove kompanije. Kažu, takođe, da je među zaposlenima izazvana nepotrebna sumnja i briga.

Zamenik predsednika Opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da su predstavnici japanske kompanije odlučili da ostanu u Svilajncu, bez obzira na subvencije koje im daju SIEPA i Vlada.

Za Opštinu Svilajnac jedino je nejasno pitanje da li će "Panasonik" kupiti sadašnji iznajmljen prostor ili će zidati novu halu. Odluka o tome očekuje se u januaru.

"Dobili smo informaciju da 'Panasonik', ne samo da ostaje u Svilajncu, već proširuje proizvodnju. Planira uvođenje novih proizvodnih linija i zapošljavanje novih radnika već početkom 2012. godine", kaže predsednica Opštine Gorica Dimčić Tasić.

U međuvremenu, vodeći japanski proizvođač elektronike objavio je oglas za prijem 70 novih radnika.

Slučaj "Panasonik" bio je povod da pojedine opštine pokrenu pitanje o vladinim subvencijama za strane investitore.

Prema važećoj uredbi, iznosi za novozaposlene se razlikuju zavisno od veličine opštine što pojedine lokalne samouprave, poput Svilajnca, unapred isključuje iz trke za strane ulagače.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević kaže da ne sme da bude diskriminacije ukoliko Vlada ima prioritet da privuče velike investicije.

"Jednom kada ste nekom dali 10.000 evra po zaposlenom, svaki sledeći investitor tražiće minimum toliko", naglašava Radosavljević.

Iz Ministarstva finansija najavljuju da će Vlada, na osnovu inicijative opština, još jednom razmotriti tu uredbu kako bi svi imali jednak tretman – i "Fijat" i "Beneton", ali i svilajnački "Panasonik".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik